Over het CBR theorie-examen voor scooter en brommer

15½
Je moet minimaal
15½ jaar zijn.
infogram-theorie-examenHet theorie-examen wordt afgenomen
op een CBR locatie.
infogram-theorie-examen
infogram-theorie-examen
Klassikaal: Nederlands
Individueel: elke taal, met tolk.
45 minuten, 50 vragen
infogram-theorie-examen
infogram-theorie-examen
€31,25 (klassikaal)
reserveer via cbr.nl of rijschool
Zonder geldig ID, geen examen.
infogram-theorie-examen
TE GEBRUIKEN VOOR
1,5 jaar geldig

CBR bromfiets theorie-examen: 50 vragen, 45 minuten

Hoewel bijna iedereen een scooter of brommer rijdt, duidt de verkeerswet dit aan als ‘bromfiets’. Het theorie-examen voor het bromfietsrijbewijs AM stelt 50 vragen in 45 minuten. Om te slagen moet je minimaal 44 van de 50 antwoorden goed hebben.

CBR theorie-examen lokaal

Een CBR lokaal voor het theorie-examen (foto: TICKEN)


Theorie-examen AM

Het CBR theorie-examen AM is voor alle soorten bromfietsen hetzelfde

entest of je voldoende kennis van de verkeersregels en verkeersinzicht hebt. Bij ‘verkeersregels’ word je gevraagd naar kennis van verkeersborden en andere tekens, maximum snelheid, maar ook milieuzaken die scooter rijden gerelateerd zijn. Bij ‘verkeersinzicht’ moet je bepalen wat in een verkeerssituatie veilig en verstandig is, terwijl dit niet exact in de verkeerswet is vastgelegd. Je krijgt meerkeuzevragen, waarbij je JA/NEE of antwoord A/B/C kiest. Of open vragen, waarbij je zelf bijvoorbeeld de maximumsnelheid invult.

Klassikaal CBR theorie-examen doe je in een examenlokaal op een CBR locatie. Als je voor het duurdere, individuele examen kiest, doe je alleen examen in een ruimte met een CBR medewerker en eventueel een tolk. Bekijk de CBR video over het theorie-examen, zodat je weet wat je te wachten staat en ben je nog beter voorbereidt op jouw theorie-examen.

Goed en snel voorbereiden kan met de TET online cursus voor theorie-examen. Zo leer je 8x sneller. Daarbij hoef je géén theorieboek te kopen en te bestuderen. Dat scheelt je dus geld en heel veel tijd. Informatie over de TICKEN theorie-examen cursus? Klik hier.

SCOOTER THEORIECERTIFICAAT GEHAALD EN DAN...?

Direct na het theorie-examen krijg je de uitslag van een CBR-medewerker. . Na afloop van het theorie- examen krijg je van het CBR jouw uitslagformulier. Daarop staat per examenonderwerp hoeveel fout, te laat of niet hebt beantwoord.

TIP: bewaar je ‘oude’ theorie-examenaanvraagkaart. Deze heb je nodig om bij verlies van jouw CBR theoriecertificaat een kopie aan te vragen. Anders moet je opnieuw theorie-examen doen bij het CBR…

Ben je geslaagd, dan ontvang je het CBR theorie-certificaat. Het CBR theoriecertificaat blijft 18 maanden geldig. Daarmee kan je, als je minimaal 16 jaar bent, praktijkles nemen bij een rijschool en deelnemen aan het CBR bromfiets praktijkexamen voor je scooter.

Ben je gezakt, dan kan je opnieuw theorie-examen aanvragen bij het CBR.

Rijbewijs: AM is de aanduiding voor het bromfietsrijbewijs

AM de aanduiding voor bromfietsrijbewijs (foto: TICKEN)

Heb je al een autorijbewijs B of motorrijbewijs A, dan is de bromfietscategorie AM automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Het theorie- en praktijkexamen AM geldt alleen voor iedereen die het bromfietsrijbewijs AM wil halen en nog geen autorijbewijs of motorrijbewijs heeft.