. 2 minuten om te lezen

CBR-update voor 2024: Rijhulpsystemen worden onderdeel van het auto praktijkexamen

In 2024 krijgt het autorijbewijs B praktijkexamen een update: kandidaten zullen worden getoetst op hun kennis van moderne rijhulpsystemen.

Full Article Image

Rijhulpsystemen zoals parkeersensoren, lane-assist en verkeersbordherkenning zijn niet langer alleen kenmerken van luxe auto's. Ze worden steeds vaker standaard in allerlei auto's ingebouwd. Dit maakt de kennis van deze technologieën net zo essentieel als het weten hoe je de bandenspanning controleert of het oliepeil checkt.

 

Deze vernieuwing in het rijexamen is een weerspiegeling van een grotere trend. Sinds 2022 eist de Europese Unie dat alle nieuwe auto's uitgerust zijn met bepaalde rijhulpsystemen. Het begrijpen van deze technologieën is dus steeds belangrijker voor jou als moderne bestuurder.

 

Wat houdt dit in voor jou als examenkandidaat?
Ook al is het niet verplicht om in de nieuwste auto's te rijden, er wordt van je verwacht dat je bekend bent met de meest gangbare rijhulpsystemen. Denk hierbij aan systemen zoals cruise control, parkeersensoren, maar ook geavanceerdere technologieën zoals navigatiesystemen en lane-assist.

 

Sinds 2016 mogen examenkandidaten al rijhulpsystemen gebruiken tijdens hun rijexamen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kiezen om lane-assist aan of uit te zetten, of de navigatie gebruiken om naar de examenlocatie terug te keren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat bepaalde vaardigheden, zoals handmatig inparkeren, nog steeds vereist zijn voor het examen.

 

< terug naar blog

< terug naar homepage

Auto theorie-examen